Ten przepis działa – na niedzielę, na gorszy dzień, na spotkanie z przyjaciółmi, na wspólne pieczenie z dziećmi, na wszystko…

Mam go w pamięci od kilku lat i zawsze się sprawdza bo nie ma jak radość w oczach na widok talerza pełnego pachnącego cynamonem jabłecznika 🙂

Przepis na jabłecznik:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • słoik jabłek (jeśli goście dzwonią już do drzwi to gotowe jabłka do szarlotki dają radę znakomicie ;))
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji 🙂

W dużej misce zagnieć szybko wszystkie składniki ciasta, blaszkę nasmaruj masłem i wyklej ciastem 🙂 kawałek ciasta zostawiając na paseczki 🙂 Ja wszystko robię palcami bez używania wałka. Potem już tylko jabłka i na nie cynamon. Resztę ciasta wałkuję, wycinam i układam paski. 180 stopni, 40 minut i gotowe 🙂

I z myślą „Życie jest niepewne, najpierw zjedz deser” – Ernestine Ulmer 🙂

Robię kawę i jem ciacho…

Dobrego dnia 🙂

#happinessisapieceofcake